Verhalen van kandidaten

Niet Aangeboren Hersenletsel; een kandidaat aan het woord

Wat is niet aangeboren hersenletsel:

Als er in de loop van je leven schade aan je hersenen ontstaat dan heet dat niet aangeboren hersenletsel (NAH). Deze schade kan bijv. ontstaan door een verkeersongeval of beroerte, er zijn diverse vormen van NAH. Op de langere termijn kan het onder andere tot gevolg hebben:

  • Moete met je geheugen vergeetachtigheid.
  • Moeite met praten begrijpen van taal
  • Emotioneler dan voorheen
  • Gemakkelijk overprikkeld
  • Snel geïrriteerd
  • Problemen met plannen
  • Concentratie problemen
  • Problemen met waarnemen
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Gevoelens van somberheid

Wij interviewen een kandidaat naar zijn verhaal;

Hoe is jouw NAH ontstaan?

Ik heb 23 jaar geleden (mijn op één na laatste schooldag in Eindhoven) een auto ongeluk gehad. Wij zaten met 3 man in een auto, ik achterin. Schijnbaar hebben militairen welke bij ons ongeluk uitkwamen, eerste hulp verleend. Ik heb 8 dagen in coma gelegen en een half jaar revalidatie in Hoensbroek. Alles heb ik opnieuw moeten leren; praten, ademen, fijne en grove motoriek, net als een pasgeboren baby……

Wat is er veranderd in het dagelijkse leven? (praktisch)

Ik ben anders geworden als persoon. Veel mensen begrijpen je niet omdat de beperking niet zichtbaar is zoals een gebroken been. Het logische nadenken lukt niet goed, dat geldt ook voor probleemoplossend vermogen, ik heb schijnbaar geen filter meer, flap er alles uit, heb geen rem in praten en doen.

Ik sta altijd AAN waardoor ik uiteindelijk vermoeid raak. Ik blijf doorgaan, wil niet pauzeren. Ik heb geen filter in prikkels en ben omgevingsgevoelig (ik blijf dan ook hangen in jeugdig gedrag).

Hoe ga je hiermee om?

Ik moet accepteren dat zaken zo zijn, reflecteren met begeleiders de gedragswetenschapper, jobcoach, werkgever en familie natuurlijk. Mijn begeleiders moeten regelmatig de gemaakte afspraken met mij herhalen, mij aanspreken op gedrag, want anders val ik terug in mijn eigen valkuil!

Wat heeft je jobcoach hierin betekend (concreet planning? Voorspelbaarheid dag?)

 

Allereerst door een gestructureerde manier van werken, het herhalen van werkinstructies is er een soort routine in mijn vast patroon van werk gekomen. Daar waar ik geschreven werkinstructies had, kan ik nu al vele achterwege laten! Voor wat betreft de werkomgeving heeft mijn jobcoach gezorgd voor begrip over mijn problematiek richting werkgever en samen met mijn werkgever denken in oplossingen hierin. Nu ben ik zover dat ik zelf met mijn werkgever totaal overzicht creëer. Niet alleen in werk maar ook de afstemming met privé uitdagingen. Mijn jobcoach houdt inzake mijn problematiek korte lijnen met mijn ambulant begeleider en mijn gedragswetenschapper. Een goede afstemming is cruciaal voor mijn welbevinden en slagen!

Wat is je boodschap aan je lotgenoten of heb je een handig advies?

Ga de uitdaging aan, probeer het. Geef aan wat je nodig denkt te hebben. Ben daar open en eerlijk over zodat de begeleiding juist ingezet wordt! Doe hetgeen je blij van wordt. Zorg ervoor dat je ertoe doet, en dat je kan deelnemen in alles in onze maatschappij. Voor iedereen is er kans en plek. Ik wil het goede voorbeeld zijn voor mijn zoon. Ook ik heb soms mindere dagen. Zorg goed voor je lichaam, sport, volg trainingen (weerbaarheid), dit zeker bij mij om mijn gedrag positief te veranderen. Zorg voor een goede balans tussen in- en ontspanning.

Alle vacatures op een rij

Ben je op zoek naar werk?

Ben jij op zoek naar een toffe werkplek en kun jij onze hulp wel gebruiken? Bekijk ons aanbod van vacatures in jouw regio en wie weet zit jouw droombaan ertussen! Weet jij zelf een te gekke werkplek en kun je wel wat hulp gebruiken? Laat het ons weten.

We helpen je graag

Heb je een vraag?

Contacteer ons via telefoon of mail en wij helpen je snel verder