Mijn naam is Jasper Smit. Ik ben 32 jaar oud. Ik heb een meervoudige beperking, welke het werk niet altijd gemakkelijk maakt. Ik werk bij de Directie Financiën en Inkoop van de Gemeente Amsterdam, waar ik op de afdeling Crediteurenadministratie de registratie van facturen verzorg
Naast deze functie ben ik ook als bestuurslid betrokken bij het Stedelijk Netwerk Ambtenaren met een Beperking (SNAB). Met deze column wil ik jullie graag wat meer vertellen over mijn werkzaamheden als bestuurslid van SNAB.
SNAB
Het SNAB is een belangrijk medewerkersnetwerk binnen de gemeente Amsterdam welke zich inzet voor ongeveer 2.200 collega’s met een beperking of uitdaging.
Als netwerk worden we steeds vaker om advies gevraagd over toegankelijkheid, zowel gevraagd als ongevraagd. Zo hebben we bijvoorbeeld geadviseerd over de toegankelijkheid van warme- en koude drankvoorzieningen en het nieuwe cateringbeleid. Ook ondersteunen we collega’s en leidinggevenden bij vraagstukken rond het werken met een beperking/uitdaging.
Vormen van toegankelijkheid
Als SNAB zijn we actief betrokken bij toegankelijkheidsvraagstukken in de breedste zin van het woord. Uit onze dagelijkse praktijk blijkt dat het bewustzijn over toegankelijkheid nog kan groeien.
Volgens het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap hebben mensen recht op een toegankelijke werkomgeving.
Toch zien we dat toegankelijkheid vaak als eerste wordt geschrapt uit plannen omdat het als kostenpost wordt gezien. Dit terwijl werkgevers wettelijk verplicht zijn om te zorgen voor een werkomgeving waarin alle medewerkers hun werk goed kunnen doen.
Zoals de Nationaal coördinator tegen Racisme en Discriminatie tijdens onze masterclass van 2 juni benadrukte: “Toegankelijkheid is geen kostenpost, maar een fundamenteel recht.” Om die reden vraagt ons netwerk hier aandacht voor. Wellicht is het goed om ook uit te leggen wat we dan onder toegankelijkheid verstaan. We onderscheiden drie vormen:
- Digitale toegankelijkheid: Dit betekent dat alle digitale middelen voor iedereen bruikbaar zijn. Denk aan een website die ook met een screenreader te gebruiken is, of vergadersoftware met ondertiteling voor dove collega’s.
Voor mij is dit een belangrijk onderwerp. Vanwege mijn visuele beperking is beeldschermwerk voor mij extra uitdagend. Daarom maakte ik tot voor kort gebruik van aparte vergrotingssoftware die het beeld vergrootte. Helaas werkt dit niet altijd even goed samen met de digitale werkomgeving van Gemeente Amsterdam. Op dit moment zijn er voor mij twee 34 inch curved schermen in bestelling. Deze schermen maken in combinatie met de vergrotingsfunctie van Windows het gebruik van het huidige softwarepakket voor mij overbodig.
- Fysieke toegankelijkheid: Dit gaat over de toegang tot en het gebruik van gebouwen. Een praktijkvoorbeeld is ons nieuwe gemeentekantoor, waar automatische deuren, brede gangen en verstelbare bureaus standaard zijn geïnstalleerd.
- Sociale toegankelijkheid: Dit betreft de cultuur en houding op de werkvloer. Bijvoorbeeld het normaliseren van rustmomenten voor collega’s met autisme of het faciliteren van flexibele werktijden voor mensen met chronische vermoeidheid.
Neurodiversiteit
Neurodiversiteit is voor mij persoonlijk een belangrijk onderwerp, omdat ik zelf autisme heb en te maken krijg met vooroordelen hierover. Het SNAB houdt zich hier al geruime tijd mee bezig, en recent is neurodiversiteit ook opgenomen in de bestuursopdracht Inclusie & Diversiteit 2024-2028. Hierdoor heeft het onderwerp binnen de gemeente Amsterdam prioriteit gekregen.
Als netwerk onderzoeken we nu hoe we neurodiversiteit het beste kunnen verankeren binnen de gemeentelijke organisatie. We bestuderen succesvolle voorbeelden bij andere organisaties zoals ABN-AMRO, ASML en overheidsorganisaties als het UWV, Politie en Defensie.
Deze organisaties werken met het concept ‘neurodiversiteitsambassadeur’ en hebben daarmee hun focus verbreed van autismeambassadeur naar neurodiversiteit in het algemeen.
Tot slot
Op 3 juni nam ik deel aan het Lente Event / Sociale Werkkoepel Amsterdam. Hier heb ik waardevolle inzichten opgedaan over hoe grote werkgevers mensen met een beperking of uitdaging succesvol in dienst nemen en behouden. Hoewel we nog een lange weg te gaan hebben, vervult mijn rol als bestuurslid binnen het SNAB mij met enthousiasme. Ik droom van een toekomst waarin iedereen met een uitdaging of beperking volledig zichzelf kan zijn, inclusief alles wat hun uniek maakt. Graag draag ik daar mijn steentje aan bij. Met deze column hoop ik u een helder beeld te hebben gegeven van mijn betrokkenheid bij inclusie- en diversiteitsvraagstukken.